אם יש משהו שכלבים יודעים לעשות בדיוק כמו בני אדם, זה לאכול טוב. גם כלבים קטנים וגם הכלבים הגדולים יותר ינסו להוציא מכם נשנושים עם עיניים גדולות, יחכו לשנייה שבה לא תשימו לב לצלחת שלכם, או יציקו לכם מוקדם מדי בבוקר כדי לקבל ארוחה טובה. אם פתאום שמתם לב שהכלב שלכם כבר לא ממהר לאכול כמו פעם יכול להיות שזה מצביע על בעיה כלשהי, אבל חשוב לא להיכנס לפאניקה ולנסות כמה דברים לפני שרצים לווטרינר.
מה יכול לגרום לכלב להפסיק לאכול?
יש כמה סיבות שבגללן הכלב מפסיק לאכול. בתור התחלה, גם לכלבים יש תקופות שבהן התיאבון שלהם משתנה, למשל בימים חמים. שינויים זמניים בתיאבון הם בדרך כלל תופעה נורמלית שחולפת מעצמה תוך כמה ימים.
מחלות שונות כמו דלקות, זיהומים, בעיות שיניים ועוד יכולות לגרום לכלב לאבד תיאבון. כאבים, בחילות או קשיים בלעיסה ובבליעה הם מהגורמים הנפוצים להימנעות ממזון. במקרים כאלה צריך אבחון וטרינרי וטיפול ממוקד במקור הבעיה.
לפעמים כלבים מפסיקים לאכול בגלל מצוקה נפשית כמו חרדה, דיכאון או טראומה. שינויים סביבתיים כמו מעבר דירה, הגעת בן משפחה חדש או אובדן יכולים להשפיע לרעה על התיאבון שלהם. גם בעיות התנהגות כמו תוקפנות או קנאה בין כלבים בבית עלולים להוביל לסירוב לאכול.
לפעמים פשוט מדובר באיזה דחף מוזר ולא מוסבר לעשות דווקא ולהדאיג אתכם בלי סיבה. בתור התחלה מומלץ לעקוב אחרי הפעילות של הכלב באופן כללי ולנסות לשחד אותו בחטיפים טעימים כדי לראות אם הוא נמנע מאוכל בכלל או שהוא סתם עושה קונצים.
מתי צריך לפנות לווטרינר אם הכלב מסרב לאכול?
ברוב המקרים הימנעות מאכילה במשך כמה שעות היא לא סיבה מיידית לדאגה, אבל הימנעות מוחלטת ממזון ומים למשך יותר מ-24 שעות היא מצב שדורש טיפול מיידי של וטרינר. התייבשות ותת-תזונה הן סכנות ממשיות במצבים כאלה. אם בנוסף לסירוב לאכול מופיעים גם סימנים כמו הקאות, שלשולים, חום, כאבים או דימום, יש לפנות במהירות לווטרינר. התסמינים יכולים להצביע על בעיה שיכולה להיות רצינית, ומצריכה התערבות רפואית מיידית.
לקראת הביקור אצל הווטרינר בגלל ירידה בתיאבון של הכלב חשוב להגיע מוכנים עם תיאור מפורט של הסימפטומים, הרגלי האכילה, השתייה וההתנהגות של הכלב בתקופה האחרונה. ככל שהמידע יהיה מדויק ומקיף יותר, ככה הסיכוי לאבחנה מהירה ומדויקת של הבעיה יהיה גבוה יותר, ותוכלו לדעת בדיוק מה קורה ומה צריך לעשות. מומלץ גם להביא דגימה של הצואה או השתן במידת הצורך, במיוחד אם לכלב כבר יש היסטוריה של בעיות במערכת העיכול. הווטרינר יעשה כמה בדיקות מעבדה כדי לתת לכם תמונה טובה יותר של המצב של הכלב לקראת מציאה של הפתרון המתאים.
אפשר למצוא היום מגוון רחב של אוכל לכלבים איכותי שעונה על כל הצרכים התזונתיים של הכלב. יש לבחור מזון שמתאים לגיל, לגודל ולרמת הפעילות של הכלב. במקרים של בעיות בריאות ספציפיות הווטרינר יכול להמליץ על דיאטה מיוחדת שתסייע לכלב להחלים ולחזור לאכול כרגיל.
חשוב לזכור שגם אם הכלב לא אוכל, עדיין צריך לספק לו גישה קבועה למים נקיים בטמפרטורה מתאימה. התייבשות היא מצב מסוכן לכלבים וחשוב מאוד למנוע אותה, במיוחד אם הכלב חולה או חלש.
מה לעשות כדי לעודד כלב שמסרב לאכול?
אם הכלב הפסיק לאכול בגלל סיבות התנהגותיות או סביבתיות, יש כמה צעדים פשוטים שתוכלו לנקוט בבית כדי לגרום לו לחזור להיות האכלן שאתם רגילים אליו:
החלפת המזון ותוספות מפתות
לפעמים כל מה שצריך זה להחליף את הסוג או את המותג של המזון כדי לעורר עניין מחודש בקערת האוכל. תוספות כמו ציר בשר, עצמות או שימורי דגים יכולות לתת ריח חדש ומעניין לאוכל ולגרום לכלב להתעניין בה. רצוי להתייעץ עם וטרינר לפני שאתם משנים לגמרי את התפריט ומוסיפים תוספות ריחניות שונות.
ארוחות קטנות ותכופות יותר
במקום לתת לכלב לאכול שתי ארוחות גדולות ביום, אפשר לחלק את המנה היומית ל-3 או 4 ארוחות קטנות יותר. יכול להיות שהכלב מרגיש שהוא צריך לאכול הכול בכוח וזה גורם לו לאבד עניין בארוחה, ודווקא ארוחות קטנות יותר יהיו קלות יותר לעיכול וגם ישאירו לו טעם של עוד. השיטה הזאת מתאימה במיוחד לגורים ולכלבים מבוגרים.
יצירת סביבת האכלה רגועה ונעימה
כלבים מושפעים מאוד מהאווירה סביבם בזמן הארוחה. רעש, לחץ או תחרות מצד כלבים אחרים יכולים להרתיע אותם מהאכילה. חשוב ליצור לכלב פינת האכלה שקטה ונעימה. אפשר להוסיף שמיכה או צעצוע שהוא אוהב כדי ליצור תחושה ביתית ומרגיעה.
לסיכום
הימנעות מאוכל היא ממש לא דרכו הטבעית של הכלב, אבל לא תמיד מדובר בבעיה רפואית שצריכה טיפול מיידי של וטרינר. כמובן מומלץ תמיד להתייעץ עם איש מקצוע כדי לבדוק שהכול בסדר, אבל לפעמים כל מה שאתם צריכים זה לשנות את סוג המזון, להוסיף לשם איזה נשנוש טעים של בני אדם שהם תמיד מנסים להוציא מכם, או ליצור לו פינה שקטה ורגועה שבה הוא ירגיש בטוח ללקק הכול מהקערה.